Koulutukseen ja sivistykseen panostava Turku

Julkaistu

Kategoria

Koulutus ja sivistys kuuluvat hyvinvointiyhteiskunnan kivijalkoihin. Koulutuksella voidaan lisätä osallisuuden tunnetta, kitkeä yhteiskunnan eriarvoistumista ja luoda toivoa mahdollisuuksista. Sivistynyt yhteiskunta panostaa mahdollisuuksiin oppia uutta. Rohkaisee olemaan utelias eri elämänvaiheissa ja tähtäämään esimerkiksi kohti unelmien opiskelupaikkaa.

Koulutus on tapa vastata myös informaatiovaikuttamiseen ja disinformaatioon. Medialukutaito ja kriittinen ajattelu ovat tärkeitä taitoja, joita voimme kehittää opiskelulla. Tällä hetkellä maailmanpolitiikka on myrskyisää sotien ja erilaisten kriisien myötä. Näiden ilmiöiden lisäksi Meta on heikentänyt faktantarkastustaan, ja erilaiset somevaikuttajat levittävät kanavillaan muun muassa naisvihaa. Medialukutaidon merkitys korostuu nyt entisestään.

Kunnilla on vaikuttava rooli koulutuksen järjestämisessä: kunnat päättävät esimerkiksi koulurakennuksiin liittyvistä kysymyksistä ja siitä, millaista opetustarjontaa kunnissa tarjotaan. Turku on lisäksi merkittävä opiskelijakaupunki: kaupungissamme on noin 40 000 opiskelijaa. Turun kannalta koulutus onkin mielestäni hyvin oleellinen kysymys, johon on panostettava. Tässä siis muutamia nostoja aiheesta:

Ei koulutusleikkauksille

Tarvitsemme pikemminkin panostuksia lapsiin ja nuoriin kuin heikennyksiä. Turku on kaiken lisäksi kasvava kaupunki, joten kouluille ja siten koulutukseen investoinneille lienee yhä kasvava tarve. Lisäksi esimerkiksi koulupsykologeja on kouluissa liian vähän tarpeeseen nähden, ja tätä tulisi yhdessä Varhan kanssa kehittää.

Lukutaitoon ja kulttuurikasvatukseen on panostettava

Lukutaidosta ja sen heikkenemisestä on uutisoitu runsaasti. Mitään yksittäistä keinoa asian ratkaisemiseksi tuskin on, mutta esimerkiksi kirjastoyhteistyön lisääminen voisi olla yksi tapa reagoida tähän trendiin. Samalla se olisi tapa panostaa kulttuurikasvatukseen. 

Vetovoiman lisäksi pitovoimaa

Turku on yksi Suomen vetovoimaisimmista opiskelijakaupungeista. Vetovoiman lisäksi opiskelijoita tulee houkutella pysymään Turussa. Opiskelijoiden toiveita tulisikin kuulla ja selvittää: millaiseksi opiskelijat kokevat Turun ja miten kaupungin toivotaan kehittyvän tulevaisuudessa. Kaupungin tulee olla myös houkutteleva paikka työpaikoille, sillä ne etenkin mahdollistavat nuorille kaupungissa pysymisen.

Yhdenvertaisuus 

Oppilaat ja opiskelijat ovat moninainen joukko. Etenkin heikommassa asemassa oleville tulee tarjota tukea heidän sitä tarvitessaan. Lisäksi erilaiset vähemmistöt, kuten vammaiset ja maahanmuuttajat, tulee ottaa huomioon opetusta sekä opetustiloja suunniteltaessa.

Opiskelijoiden asuminen ja tapahtumatilat

Asumistuen leikkaus luo painetta ja tarvetta uusille edullisille opiskelija-asunnoille. Jo tällä hetkellä asunnoille olisi enemmän tarvetta kuin asuntoja on tarjolla kaupungissa. Lisätään siis opiskelija-asuntoja yhteistyössä TYS:n kanssa kaupunkiin. Asuntojen lisäksi esteettömät tapahtumatilat olisivat tarpeen: esimerkiksi Q-talo ei ole kuntonsa puolesta pitkäaikainen ratkaisu. Monella pienellä tai keskisuurella ainejärjestöllä ei ole omia tiloja eikä etenkään sellaisia tiloja, joissa pystyisi suurempia tapahtumia järjestämään. Etenkin suuremmille, 50-150 hengen tiloille olisi tarvetta.