Työelämä puhuttaa nyt laajasti etenkin työttömyyden näkökulmasta. Tammikuun lopulla korkeakoulutettujen työttömyyden uutisoitiin olevan korkeampaa kuin koskaan ennen, ja viime viikolla työttömyysasteen arvioitiin olleen tammikuussa 9,5%. Samaan aikaan kaupungin rooli työelämäpalveluiden osalta on kasvanut, sillä TE-palveluiden hoitaminen siirtyi kuntien vastuulle tammikuussa.
Esimerkiksi vastavalmistuneet nuoret sekä pitkäaikaistyöttömät ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Työttömyys voi nakertaa hyvinkin voimakkaasti omaa ammatillista itsevarmuutta ja tunnetta osallisuudesta yhteiskuntaan. Oma työttömyysjaksoni opetti sen, miten merkittävä apu konkreettinen tuki yhdistettynä rohkaiseviin sanoihin on. Palveluiden toimivuuteen ja tuen antamiseen tulisi erityisesti panostaa.
Toisaalta Turun on oltava myös vetoava kaupunki työpaikoille. Työpaikkoja kaupunki ei voi tyhjästä luoda, mutta se voi tehdä osansa palveluiden kehittämisen ja yhteistyön lisäämisen muodossa. Tässä muutama esimerkki:
Rohkeaa TE-palveluiden kehittämistä
Seurataan tiiviisti työllisyyspalveluiden toimintaa ja puututaan mahdollisiin epäkohtiin. Tämä on myös hyvät hetki innovoida uutta ja kehittää palveluita.
Nuorien ja pitkäaikaistyöttömien tukeminen
Tuetaan etenkin työuransa alussa olevia nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä, joilla on haasteita saada työpaikka. Konkreettinen tuki esimerkiksi CV-klinikoiden ja työvalmennusten muodossa sekä inhimillinen ja kannustava kohtaaminen olisivat erityisen tärkeitä asioita.
Jatkuvan oppimisen tukeminen
Uuden oppimisen tärkeys korostuu erityisesti nyt, kun työelämä on yhä pirstaleisempaa. Valmius jatkuvaan oppimiseen on pikemminkin yksi työelämän vaatimuksista. Esimerkiksi kansalais- ja työväenopistojen mahdollisuuksia toimia on turvattava. Varmistetaan myös, että kaupunki työnantajana näyttää esimerkkiä ja kannustaa työntekijöitään kouluttautumaan.
Yhteistyö koulujen ja kaupungin välillä
Tehdään laajemmin yhteistyötä koulujen kanssa. Esimerkiksi Study in Turku -messujen rinnalle voitaisiin kehittää työelämätapahtuma, jossa esiteltäisiin paikallisia työnantajia opiskelijoille. Tuetaan myös ammattikouluja ja lukioita siinä, että ne pystyisivät yhteistyössä tarjoamaan esimerkiksi kielikursseja ja muita täydentäviä kursseja monipuolisesti.
Kausiyrittäjyyssetelit
Turussa on nuorille tarjolla kesä- ja kausityösetelit. Laajennetaan tuki myös kausiyrittäjyysseteleihin, joita esimerkiksi Tampereella tarjotaan.